fbpx

Frequently asked questions

 

Mire ezt az irományt olvasod, valószínűleg megismerkedtél munkáimmal, remélhetőleg tetszenek is neked, olvastál már pár sort tőlem, és tudsz azonosulni azokkal az érzésekkel, amiket a fotóimmal közvetítek. Néhány kérdés már talán fel is merült benned, de ha mégsem, akkor is van itt néhány válasz, amiből talán jobban megismersz és megmutatom, leírom, amiket évek alatt tapasztaltam, amivel talán egy picit könnyebben indulsz neki a fotózásnak, legyen az akár a nagy nap, vagy "csak" egy családi móka.

V annak kérdések, amelyeket rövidebben, és lesznek, melyeket hosszabban taglalok. A tudásbázist folyamatosan igyekszem majd fejleszteni. Remélem veszed a fáradtságot és végigolvasod, azt gondolom, ez közös érdekünk! Igyekszem kitérni rengeteg kérdésre, segítségedre lenni, hogy egy picit eligazodhass, ötleteket szeretnék adni, olyan ajtók mögötti lehetőségeket megmutatni, amiket nem is hittél, hogy léteznek, és persze célom az is, hogy a szervezés során bármikor hozzányúlhass, ha elakadsz a mit hogyan szokás kérdésben. Nézd el nekem, ha időnként szabadszájúnak tűnök a leírásban, de azt gondolom, hogy ez az a helyzet, amikor őszintének kell lennem, mondataim nem sérteni vagy bántani szeretnének, és azt sem hiszem természetesen, hogy az én gondolataim alapján kell csak és kizárólag összeállítani egy esküvőt, vagy kisebb fotózást. Örülök annak, hogy mások vagyunk, ezáltal gazdagabb a kultúránk és különlegesebb a világ, amiben élhetünk. Ha az átböngészés után van még valami benned, azt ne tartsd magadban!

Úgy gondolom, hogy fontos a párok, családok edukálása, sokszor, rengetegszer találkozom a régi berögzült nézzünk a kamerába és mosolyogjunk hozzáállással. Én ezt kerülöm és ajánlom nektek is.

 

- A férjem, párom nem szereti ha fotózzák.

Felejtesd el vele, hogy fotózásra jön. Sosem szeretem, ha bármire is ráfeszülünk, sosem szeretem, ha a fotózást egy kötelező napirendi pontként kezeljük. Mindig igyekszem inkább jól eltöltött pár órának beállítani. Az érzelmeiteket nem felém kell kimutatnotok, nem nekem vagy a kamerámnak kell megfelelnetek. Hangsúlyozom az egymás iránti szeretetet, szerintem minden, amit láttok, ebből fakad.

- Néztem a Pinteresten képeket!

És nem elérhető a fotós, aki készítette? Dacos és kemény lehet néhány szó, de azért írom, hogy fejbe vágjak néhányakat és helyretegyem a magam sokszor nyers és szókimondó stílusában a dolgokat. A Pinterest sokszor hazudik, rengeteg kép terjeng, amin nem igazi családok, valódi párok vannak, hanem színészek. Megtervezett és a legapróbb részletekig beállított képek. Sokszor környezetben sem találunk még csak megközelítőleg hasonlót sem, nemhogy fényekben. Egyszer mutattak nekem ködös, fák közti fotót, rengeteg szűrt és beszűrődő fénnyel. Nyilván leutánozhatatlan volt. Fontosnak tartom, hogy ne egy a fejedben lévő eszmei képhez ragaszkodj a fotózás során, hanem érezd jól magad azon, vegyél részt benne 110%-ig, mutasd meg milyen vagy, szeresd akivel jöttél fotózkodni. Nagyképű lenne, ha azt írnám, hogy a többit bízd rám, és nem is mondanék soha ilyet, de ne várj tőlem olyat, amit sosem mutatok, nem érzem magamhoz közelinek, nem támogatok és nem követem az irányt. Ha ezt elfogadod, akkor te is boldogabb leszel a legvégén, mert azt, és talán még többet is kaptál, mint amit vártál.

- Érdemes nejlonzacskót használnom?

Egyértelműen nem! Fontos a környezettudatosság, ezért ha teheted, akkor kerüld az egyszer használatos nejlonzacskók használatát! Ha nem teheted, akkor is kerüld, de legalább minimalizáld. A Földünket tovább akarjuk adni azoknak, akik a legfontosabbak nekünk, ezért változtatnunk kell, leginkább csak a szemléletünkön, és minden jobb, könnyebb lesz!

- Nem vagyunk fotogének.

Én sem. De megint csak azt mondom, hogy ez szerintem nem számít. A képeim nem azt akarják bemutatni, hogy milyen gyönyörű vagy egy nap erejéig, hanem leginkább azt, hogy milyen boldog leszel életedben. Mindenkinek vannak korlátai, ezt el kell fogadjuk. Ha ezen pörögsz, akkor biztos, hogy a fotókban is ezt fogod látni és nem azt, hogy milyen csodálatos napot éltetek meg együtt. A szépség belülről fakad, puffogtathatnám, de nem vagyok ilyen, és biztos vagyok abban, hogy te is gyönyörű leszel a találkozásunkkor, de ennél sokkal magasztosabb pillanatokra vágyom tőled is!

- Kell valamit tudnunk a bevonulásról?

Fontos hangsúlyoznom, hogy minden amit írok fotósként és fotós szemmel írok. Lassú bevonulás, hosszú és mély ölelés, egy anyai puszi, férfias kézfogás, miközben egymás szemébe néz apa és veje, boldog mosoly, lopott, aprócska puszi, nagy levegő, egy utolsó az igenek előtt, egy könnycsepp kicsordulása már a teljes katarzis. Ezek jellemzik. Teszem hozzá, nem kell magatokra erőltetnetek semmit, azzal nem jártok jól. Azért írom pusztán, mert ha megvan bennetek, akkor merjétek megmutatni, ha nem könnyeztek, az nem jelenti azt, hogy kevésbé szeretitek egymást. Több megoldás is létezik a egyébiránt. Általában vőlegény és menyasszony külön-külön érkezik. Először a vőlegény az édesanyjával, vagy más női segéddel. Persze van, hogy nem vonul külön, hanem az oltár vagy anyakönyvvezető előtt várja az arát. A menyasszony általában édesapjával vonul. Úgy szoktam mondani, hogy úgy vonuljatok, hogy legyen időtök megnézni, hogy ki nem jött el. De az is jó taktika, ha a kísérőnek néhány szóban elmondjátok közben, hogy boldogok vagytok, hogy ők kísérnek be erre a fontos eseményre és sokat jelent nektek. Mindenképp el kell mondjam, hogy itt kezdődhet az érzelmi kitörés, ami aztán a ceremónián, szülőköszöntésen, fogadalmak elmondásakor még jobban begyűrűzhet. Érdemes megélni ezeket a pillanatokat is!

- Cm vagy vőfély?

Nálam a cm a nyerő, de egy jó vőfély ellen sincs kifogásom. Azt le kell írjam, hogy nagyon sok múlik egy határozott és felkészült ceremóniamesteren, nem csak a problémák menedzselésében, hanem a hangulat fokozásában (jó, ha szimbiózisba tud kerülni a násznéppel) és a tökéletes, rátok szabott menetrend összeállításában is. Számomra az a lényeg, hogy a nap rólatok szóljon és ne önálló estet tartson valaki miközben inkább támogatja a fellépésével a munkám, mintsem hátráltatja. Ja, és még egy fontos dolog: ALKOHOLMENTESSÉG! Egyetlen kérdés: a te munkahelyeden elnézik, ha iszol munkavégzés közben?

- Zenekar vagy DJ?

Az elmúlt időszakban dolgozhattam néhány kiváló zenekarral, de történt olyan is, hogy 11 órakor kértek meg egy zenész társulatot, hogy inkább a vőlegény telefonjáról játsszák le a számokat. A lényeg, bárhogy is döntötök, hogy teljes mértékben szolgáljanak ki titeket. Nekem fontos volt, hogy a kedvenc zenéimet is halljam az esküvőmön, és a zenei ízlésemet ismerve ezt csak egy DJ tudta megadni nekünk. Estig lehet sorolni a pro és kontra érveket, és hangsúlyozom, vannak igazán profi, odaadó és mindent iszonyat magas szinten játszani képes zenekarok.

- Pár szó a szentháromságról.

Nem vagyok vallásos, sőt! Kifejezetten ateista vagyok. Nem szégyellem, és ha te mélyen hívő vagy, akkor sem hiszem, hogy ez iránti meggyőződésünk állhat közénk. Szeretem az egyházi esketést. Különleges. Viszont most nem erről írok. Én szentháromságnak nevezem a kivonulás-gratuláció-csoportképek kombóját. Elmaradhatatlan része az esküvőknek. Ezek tényleg olyan pillanatok, amelyek sokáig elkísérnek titeket a jövőben. Mindenképp ajánlom, hogy a ceremóniák után valamiféle kivonulást tartsatok. Izgalmas, szerethető dolog, nem csak nektek, de a násznépetek számára is. Preferálom a rizsszórást, aztán nálam a buborékfújás majd a sziromszórás következik. Persze teszem hozzá, ez a ti eseményetek lesz, a ti akaratotok kell, hogy érvényesüljön, én csak sorolom a lehetőségeket - a fotós szemével. Eztán következhet a gratuláció. Mindenkiben élénken él a pillanat, mikor kimondtátok az igent. Örömmel teli, mosolygó arccal mennek elétek, imádom ezt a pillanatot megörökíteni. Általában mindenkiről készül átadható kép. Szeretem a kompakt dolgokat, fölösleges sokat mozgatni a násznépet, így tökéletes, ha a kivonulást egyből a gratuláció követi. Ha mindenki elmondta a legeslegjobb kívánságait, akkor következhet a csoportkép. Még mindig kompaktak vagyunk, a nagy csoportképet a kiscsoportos fotók követik. Nem határozok meg számot, de mindenképp gyorsít a dolgokon, ha készítetek egy listát a nevekkel. Így biztosan nem marad le senki a képekről.

- Fotózhatnak az esküvőn a vendégek?

- Szertartáson semmiképp nem ajánlom, sőt, tiltanám, egyébként nem hiszem, hogy rosszat jelent, sőt, tök jó pillanatokat ad.


Fontos, hogy éld meg a pillanatot, ne azon gondolkozz, hogy ez jó-e így. Nem kell megkérdezned, hogy jól csinálod-e. Ha nem, akkor úgyis szólok!

 

Lorem ipsum dolor sit amet sapien leo ac augue nec tincidunt vehicula, dui lectus, pellentesque auctor velit.

Mauris in wisi. Aenean ac sapien. Cras ut erat. Nulla nec elementum vitae, vulputate aliquam euismod quam interdum elementum. Morbi quis nulla id nulla dictum ante. Donec eu neque tristique vitae, pede. Aliquam feugiat mattis faucibus. Sed justo at tellus. Ut sodales sapien quis nibh nulla quam nunc, fringilla aliquet. Quisque in quam purus, vehicula eget, condimentum tempor, sapien quis tortor.

In sodales rutrum, urna felis, malesuada fames ac erat. Integer tristique, augue varius eu, faucibus massa lacinia quam interdum vehicula. Nunc tristique tempus nulla. Pellentesque habitant morbi tristique bibendum sem, sed fermentum sem at quam.

Praesent nec sapien mauris dui non augue. Nulla mi non magna. Fusce blandit ultrices posuere in, ipsum. Fusce facilisis dignissim faucibus, tortor a nulla. Integer convallis viverra, enim aliquam odio. Suspendisse semper sollicitudin. Praesent et ultrices posuere cubilia.

Mauris magna sit amet, massa. Phasellus a laoreet luctus, ante ipsum consectetuer adipiscing ligula. Lorem ipsum primis in accumsan sit amet, consectetuer massa. Curabitur ac pede. Lorem ipsum primis in risus. Vivamus nibh. Etiam et libero. Nullam vulputate sagittis, nunc vel ligula accumsan tincidunt. Maecenas semper risus dolor sit amet, tempor interdum eu, tempor pede quis leo. Maecenas bibendum quis, lacinia aliquet. Quisque vitae metus. Donec congue. Proin faucibus orci luctus et nisl. Sed diam eu odio. Morbi.

Comments are closed.

error: A tartalom védett!