Családi, páros fotózások-WallaÁdám - Kivonatok-


-2020-

 

Kedves szülők, leendő szülők, párok!


Ha ezeket a sorokat olvassátok, valószínűleg kaptatok egy ajándék fotózást egy kedves ismerőtöktől, családtagotoktól, szerettetektől. Írtam nektek egy összefoglalót, hogy megismerjétek a stílusom, megtudjátok azt, hogy mit keresek minden fotózáson, mit szeretnék elérni és megmutatni, konzerválni a néhány évvel idősebb személyeteknek, családotoknak. Összefoglalóan találjátok a kismama, újszülött, családi, karácsonyi (bár tipikus karácsonyi, habos-babos fotózásokat nem szokásom csinálni), home session, páros fotózások ismertetőjét. Reményeim szerint minden felmerülő kérdésetekre megtaláljátok a kielégítő válaszokat!

Néhány szóban a fotózásról, arról, hogy mi is a célom ezekkel a képekkel


Erős mondattal kezdve: Nem vagyok híve a "mosolyogj a fényképezőgépbe" stílusnak, sosem tetszett, nem támogattam, és azt gondolom, hogy a valódi értéket nem is ezek a fotók jelentik. Annyi fontos és szép pillanat van, amit úgy kapunk meg, hogy el is felejtjük, hogy fotózáson vagyunk, egyszerűen csak élvezzük a közösen töltött időt. Én ezeket szeretném megmutatni. Az előbbit - azért természetesen erős túlzással - bárki képes előállítani, valódi egyéniséget nem igényel. Keresem azokat a pillanatokat, helyzeteket, amiket ritkán mutatunk meg, és persze azokat is, amikre azt mondjuk, hogy tipikusak. Ezekből igyekszem összeállítani számotokra a Kivonatokat. Szeretem, ha játékosan kezeljük a helyzetet, nem véletlenül nevezem sűrűn mókának a közösen töltött időt. Ha úgy hozza helyzet, akkor én is hasra vetem magam és ugyanezt javaslom a szülőknek is. A lényeg mindig az, hogy ne viseljünk álarcot és bátran vállaljuk fel érzéseinket! Fontosnak tartom, hogy ne csak jó képekkel lássam el a "megrendelőim", hanem élményt is tudjak adni. Azt is el kell mondanom, mert ennek itt a helye, hogy ez több szereplős játék, úgy tapasztalom, hogy mindig azok a legjobb sorozatok, amelyekben nincsenek meg az emlegetett falak, és mindenki képes elvonatkoztatni a nem feltétlenül hétköznapi helyzettől. Nem szeretem bekorlátozni alanyaim, értem ezt elsősorban a gyerekekre. Természetesen a fotózáson ellátlak titeket tanácsokkal, hova és hogyan álljatok, mit csináljatok, de ha a gyerkőc éppen ugrálni szeretne, akkor tegye azt, mert jobb végeredmény születik belőle, mintha akaratosan ültetnénk valahova. Gyors reagálással ebből a pillanatból is maradandó élmény lehet.

Helyszínek

Nyáron számomra egyértelmű a szabad tér, természet. (Ez alól persze kivételt jelent az újszülött fotózás.) Télen és kora tavasszal ez minimum megfontolandó, bár ha az idő is partner, akkor egy szánkózás is jó része lehet a játéknak. Ebben az időszakban természetesen a stúdiónk Szegeden rendelkezésre áll. Nem zárkózom el a home sessionöktől, sőt, egyre jobban terjed, és igazán jó dolgokat is össze lehet hozni otthon. Ennek alkalmazására azért van néhány erős feltétel, elsődlegesen a fényviszonyok határozzák meg, hogy érdemes-e otthonra szervezni a fotózást. Ezért ha ez szóba kerül, mindenképp kérek néhány fotót a lakóteretekről. De egy közös főzés (párok esetében) vagy süti készítés (néhány éves gyerekkel) mindenképp jó élmény lehet.
A kültér kérdést boncolgatva egy picit, alapvetően két dolgot érdemes megfontolni: vagy valami különleges helyszínt ajánlok, ahol maradandó képeket lehet készíteni, vagy olyat, amihez kötődtök. Különleges alatt nem feltétlenül egy gleccser közepére vagy a tengerpartra gondolok (bár szeretem a kalandokat), hanem olyan helyszínekre, ami kellően jól mutat ahhoz, hogy évek múlva is mosolyogva nézzünk vissza rájuk, olyanra, amit ritkán, de örömmel látogattok, aminek értéke van a szemetekben. Szegedi példánál maradva: bármennyire is elcsépeltnek tűnik, a Füvészkert tökéletes helyszín, mert a képeket úgyis ti töltitek meg tartalommal. Hozzáteszem, mindig keresek újdonságokat is, találok olyan helyeket, amik számotokra esetleg nem ismertek. Családi fotózásokon nem ajánlok több helyszínt, de páros fotózások esetében kifejezetten javaslom, hogy ne csak egyetlen helyen legyünk végig.


Készülődés

Mindenképp javaslom, hogy beszélgessetek a fotózásról a gyermekeitekkel, készítsétek fel őket, hogy mi fog történni, mire készüljön. Úgy tapasztalom, hogy ebben az esetben sokkal nagyobb kedvvel vetik bele magukat a mókába. Kisebb korú gyerekek esetén néhány kedvenc játékát is bepakolhatjátok a csomagba, amivel jöttök, de semmiképp nem javaslom a fél gyermekszobát elhozni. A stúdiónk, ha végül itt fotózunk, egyébként fel van ezzel is szerelve. Átöltözésre mindig adok lehetőséget, de nem javaslok 2-nél több szettet, ne ez vigye el a figyelmetek. Ajánlom, hogy legyetek csinosak, de a kényelem is fontos.
Ha szabadtérre megyünk, akkor a naplemente előtti 2 órát javaslom a mókára, de azt is hozzá kell tennem, hogy igazodok a gyerekek szokásaihoz, nem szeretem a napi rutint felborítani. 3-4 évesen már rugalmasabbak, akkor tényleg igazítható a legjobb időszakra. Természetesen pároknál nincs kifogás, mindenképp a naplementét erőltetem. (Jó, egyetlen kivétel a napkelte. Ez is hihetetlenül izgalmas időszaka a napnak.)

Egyéb fontos technikai információk:

Az ajándékba kapott csomagodnak megfelelően kapod meg a képeket. Ez jelenthet online továbbítást, de az is lehet, hogy postán fogsz egy pakkot kapni. A képek átadására maximum 25 munkanapot kell várni, de általában 3-4 héttel a mókát követően már kézhez is vehetitek a Kivonatokat. (Esküvőszezonban növekszik meg a várakozási idő.) A csomagok vegyesen, változó arányban tartalmaznak színes és fekete-fehér képeket is, de nyers fotókat nem adok át. Nem részletezem, rengeteg helyen megtalálod az okát! Mindig több felbontásban adom át a fotókat: egyrészt a teljes felbontást is megtaláljátok, aztán ott lesz a mappák között a 2048 pixeles is. Ezt használjátok majd legáltalánosabban: mehet belőle a Facebookra, Instagramra, előhívásra 13x18cm-ig.


Felmerülő kérdéseiteket az alábbi elérhetőségeken feltehetitek:wallaadam@gmail.com
+36-70/419-64-86

Folyamatosan frissülő referenciáim ezeken a linkeken tekinthetitek meg:
Facebook / Instagram / Honlap